DEN HAAG - De politie Haaglanden heeft zich de afgelopen jaren onbehoorlijk gedragen tegen de man die bekend stond als de vermeende pedofiel van Ypenburg. Dat maakte de Nationale Ombudsman donderdag bekend.

De man vluchtte in 1999 uit de nieuwbouwwijk Ypenburg bij Den Haag, nadat buurtbewoners hem hadden bedreigd. Zij hadden geruchten opgevangen dat de man, vader van twee kinderen, pedofiel zou zijn. De man is voor zover bekend nooit met de politie in aanraking geweest voor een zedendelict. Hij is ook nooit veroordeeld voor iets dergelijks.

De Ombudsman concludeert nu dat een politieambtenaar, die ook in de ouderraad van de plaatselijk basisschool zat, in 1999 buiten zijn boekje is gegaan. Deze persoon heeft de schooldirecteur gezegd dat de integriteit van de man ten aanzien van kinderen in twijfel kon worden getrokken en dat hij "iets te maken had met pedofilie". Dat lekken was niet behoorlijk, aldus de Ombudsman.

Bovendien had de politie Haaglanden aangiften moeten aannemen die de vermeende pedofiel de afgelopen drie jaar wilde doen tegen diverse buurtbewoners die hem bedreigden en mishandelden. "De politie is verplicht een aangifte altijd op te nemen", aldus de Ombudsman. Alleen als direct duidelijk is dat het zeker niet om een strafbaar feit gaat, kan de politie daar van afzien.

De man, die sinds zijn vertrek uit Ypenburg in het Groene Hart woont, reageerde overdonderd. Omdat het onderzoek zo lang duurde, had hij niet meer op een voor hem positieve uitspraak gerekend. De man deponeerde zijn klacht in de zomer van 2000 bij de Ombudsman.