AMSTERDAM - Het asbestschip Otapan is maandag in Nederland aangekomen. Rond 15.00 uur voer het schip door de sluizen van IJmuiden waarna het naar Amsterdam-Noord gaat om daar aan te meren.

Bekijk video


Foto: Remko Put l 'De reis is prima verlopen'

De Otapan keert terug van een reis naar Turkije, waar zij gesloopt zou worden. Turkije weigerde dat omdat er veel meer asbest in zat dan op de papieren stond aangegeven.

"De reis is prima verlopen", aldus Joop Keesmaat van het sleepbedrijf dat de Otapan naar Nederland brengt. Voor de Nederlandse kust is op het schip met plastic asbest afgeplakt door mensen in witte pakken. "Bij inspectie bleek in de drie maanden wat plastic losgeraakt en dat hebben we al varende hersteld. We hebben daarom iets langzamer gevaren. Maar het is geen groot probleem.


Foto: F.A. Loos l Schip vaart door sluizen IJmuiden

Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid als stofdeeltjes worden ingeademd. De stofdeeltjes kunnen ontstaan als het asbest wordt verbrand of verwerkt.

Greenpeace

Greenpeace voer maandag met twee bootjes de tanker tegemoet. De milieuorganisatie wil met de escorte een signaal afgeven aan het ministerie van VROM, zei algemeen directeur Liesbeth van Tongeren.


Foto: K. Kouwenoord l Greenpeace wil zaak nauwlettend in de gaten houden

Op een van de bootjes van de milieuorganisatie hangen spandoeken met de tekst 'Van Geel: nu Schoon schip maken'. Greenpeace wil de zaak na de "enorme hoeveelheid blunders" van het ministerie van staatssecretaris Van Geel nauwlettend in de gaten houden.

Schuld

"Het duurt nu al tien weken. De sleepkosten bedragen al een half miljoen euro en we zijn nog geen millimeter opgeschoten naar een oplossing." Greenpeace neemt het Van Geel kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid neemt en de schuld bij anderen legt. Volgens Van Tongeren heeft de staatssecretaris gezegd dat Turkije en andere landen rondom de Middellandse Zee niet meewerkten. Ook speelde Van Geel Greenpeace de zwartepiet toe. "Wil je van je fouten leren, dan moet je ze erkennen", meent Van Tongeren.

"Van Geel en zijn ambtenaren verspelen zo langzamerhand de reputatie van Nederland", meent Van Tongeren. "Op internationale conferenties over dit onderwerp speelden zij een constructieve rol, maar nu het op daden aankomt, sjoemelt ook Nederland met een gifschip om geld te besparen." Greenpeace spreekt over het vieze dossier de Otapan.

Oplossing

"Bij het zoeken naar een oplossing voor de sloop en sanering van de Otapan hebben een mens- en milieuwaardige manier van saneren altijd voorop gestaan. Nu nog steeds", laat Van Geel via een woordvoerster weten.

De Otapan wordt door een sleepboot van het bedrijf Landfall Transport & Towage in de Amsterdamse haven afgeleverd. Het schip wordt afgemeerd in Amsterdam-Noord aan de T.T. Vassumweg, vlakbij de plek waar het schip sinds 1999 lag, totdat het in juli richting Turkije vertrok. Volgens de papieren zat er 1000 kilo asbest in de Otapan, maar dat bleek later 54 ton te zijn. Omdat Turkije het schip weigerde en geen enkel ander land de Otapan wilde toelaten, zag Van Geel zich genoodzaakt het schip terug te halen.