ARNHEM - Officier van justitie B. van der Krabben heeft maandag voor de rechtbank in Arnhem vier jaar cel geëist tegen de militante Molukse activist Leo Reawaruw. Volgens de aanklager leidde de 42-jarige Harlinger een criminele organisatie en was hij betrokken bij drie aanslagen vorig jaar. Twee medeverdachten hoorden vijf en zeven jaar cel tegen zich eisen.

Reawaruw haalde vorig jaar uitvoerig de media met zijn zelf opgerichte organisaties People Against Genocide (PAG) en Maluku Warchild. De laatste club eiste eind vorig jaar verschillende aanslagen op. Reawaruw claimde onder meer de aanslagen met molotovcocktails op een trein bij Elst, een politiepost in Lunteren en een pand van de woningstichting in Elst.

Twee nu twintigjarige Molukkers waren bij deze en twee andere brandstichtingen in Elst betrokken als pleger of initiator. Omdat ze ook terechtstonden voor enkele andere feiten als diefstal en afpersing eiste officier van justitie maandag tegen L.T. en A.S. vijf en zeven jaar cel.

In mei, nadat het enigszins rustig was geworden rond Maluku Warchild, lichtte een arrestatieteam Reawaruw in Leeuwarden van zijn bed. Na drie weken voorlopige hechtenis stelde de raadkamer van de rechtbank hem op vrije voeten. Dat was een dag nadat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) in haar jaarrapport had gesteld dat Maluku Warchild een eenmansactie was.

Aanslagen

Aanklager Van der Krabben meent echter dat Reawaruw met T. en S. een criminele organisatie vormde. Hij zou hen ook hebben gevraagd aanslagen te plegen op een trein en openbare gebouwen. Door hen hiertoe aan te zetten, is Reawaruw medepleger van de aanslagen, aldus de officier van justitie.

Met de aanslagen wilden de Molukkers druk uitoefenen op de regering. Ze wilden dat het kabinet de strijd tussen christenen en moslims op de Molukken zou kwalificeren als genocide.

Reawaruw beweert dat hij van tevoren niet op de hoogte was van de acties. "Ik was slechts een doorgeefluik naar de media", zei hij bij de rechtbank. Wel staat hij nog steeds achter de aanslagen. "De jongens hebben het netjes gedaan. Er zijn geen slachtoffers gevallen."

Volgens zijn advocaat Tj. Hiddema is Reawaruw het slachtoffer geworden van het beeld als Molukse leider dat hij van zichzelf heeft geschapen. "Deze meneer is een zelfbenoemde ambassadeur van de Molukse zaak. Maluku Warchild was een eenmanslegertje. Meer niet", stelde de raadsman. Hij vroeg om vrijspraak. De rechtbank doet 10 december uitspraak.

/NIEUWSPolitie licht Molukse activist Reawaruw van zijn bedMolukkers verantwoordelijk voor treinbrand