AMSTERDAM - Op de Willem van Weldammelaan in Amsterdam Buitenveldert is donderdagmorgen een nog onbekende man neergeschoten. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis overgebracht, aldus een woordvoerster van de politie. Het is nog niet bekend hoe hij eraan toe is. Volgens de politie is de man tussen de 30 en 40 jaar oud.

Het slachtoffer stapte in een geparkeerde auto, een zilvergrijze Audi, toen een nog onbekende man hem neerschoot. Er zit een kogelgat in de voorruit. De dader vluchtte daarna op een motor. De recherche is op de plaats van het misdrijf bezig met een sporenonderzoek. De politie heeft de directe omgeving afgezet. De schietpartij heeft alle kenmerken van een criminele afrekening.

Betrouwbare bronnen melden dat het slachtoffer Gijs van Dam junior is. De politie wil dit niet bevestigen. Van Dams vader is al jaren een bekende in de Amsterdamse onderwereld. Hij zou in het verleden zaken hebben gedaan met onder anderen Sam Klepper, die in oktober 2000 werd geliquideerd. Deze liquidatie vond plaats op steenworp afstand van de plaats van het misdrijf van donderdagmorgen.

Het is onduidelijk of de liquidatiepoging van Van Dam onderdeel is van de oorlog die sinds september 2000 in Amsterdam woedt. In die maand schoten onbekenden vanaf een motorfiets de crimineel Jan Femer in diens geparkeerde auto in het centrum van de stad dood. Een paar weken later was Sam Klepper het volgende slachtoffer. Ook zijn moordenaar is nog voortvluchtig.