WENEN - Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) weet niet of de proef die Noord-Korea vorige week hield, werkelijk een kernproef was. Dat heeft de hoofdinspecteur van het VN-agentschap maandag in Wenen gezegd. "Ik denk dat niemand ter wereld, behalve de Noord-Koreanen, weet hoeveel kernmateriaal is gebruikt en of het een nucleaire explosie betrof", zei IAEA-inspecteur Olli Heinonen.

Bekijk video

Het agentschap weet inmiddels wel waar de proef precies is uitgevoerd. Heinonen stelde dat de IAEA alleen met zekerheid kan zeggen wat er is gebeurd als de inspecteurs van het agentschap weer worden toegelaten in Noord-Korea. De IAEA-inspecteurs mogen sinds 2002 het stalinistische land niet meer in.

Kernmacht

IAEA-directeur Mohammed ElBaradei waarschuwde maandag dat dertig landen een kernmacht kunnen worden, bovenop de negen die nu al kernwapens bezitten. De virtuele kernmachten hebben volgens hem de mogelijkheden en de kennis uranium te verrijken of plutonium op te werken, zei ElBaradei aan het begin van een symposium met vijfhonderd deskundigen.

De Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en China zijn verklaarde kernmachten, evenals India en Pakistan. Israël bezit naar alle waarschijnlijkheid eveneens kernwapens.

Noord-Korea verklaarde op 9 oktober een ondergrondse kernproef te hebben uitgevoerd.