COLOMBO - Ruim honderd mensen zijn maandag in Sri Lanka omgekomen door een bomaanslag. In het dorp Digampathana, nabij de stad Habarana, ontplofte een vrachtwagen vol met explosieven vlakbij een konvooi van bussen met marinepersoneel.

Onder de doden bevinden zich zeker 92 militairen en acht burgers. Zeker 120 mensen raakten gewond. Ten minste dertien bussen werden vernield door de explosie. De bussen zouden in totaal 340 ongewapende marinemensen naar de kustplaats Trincomalee brengen.

Tamil Tijgers

Volgens de politie gaat het om een zelfmoordaanslag door rebellen van de Tamil Tijgers (LTTE). De LTTE vecht sinds 1983 voor een onafhankelijke Tamilstaat in het noorden en oosten van het eiland. De zelfmoordaanslag van maandag was de zwaarste sinds 1987 toen de LTTE met een vrachtauto vol explosieven voor het eerst een zelfmoordactie uitvoerde op een legerkamp, waardoor veertig militairen omkwamen.

De aanslag op het Srilankaanse leger is een tweede tegenslag in korte tijd. Bij zware gevechten tussen de Tamil Tijgers en het regeringsleger zijn vorige week zeker 130 Srilankaanse militairen op één dag omgekomen. Meer dan honderd raakten gewond.

Doden

Het geweld in Sri Lanka heeft sinds 1983 in totaal al aan meer dan 70.000 mensen het leven gekost. Alleen al de afgelopen maanden zijn zeker 2000 doden gevallen. In 2002 werd een staakt-het-vuren bereikt, maar eind vorig jaar laaide de strijd weer op.

De vredesbesprekingen tussen de regering en de LTTE zijn vastgelopen en liggen al zeven maanden stil. Wel zou de LTTE bereid zijn eind deze maand in besprekingen te willen voeren, maar het is onduidelijk of die doorgaan.

Praten

Een hoge functionaris zei maandag dat Colombo nog steeds bereid is om te praten, maar dat de Tamil Tijgers dat blijkbaar niet zijn. Een Japanse diplomaat bezoekt Sri Lanka deze week in een poging beide partijen om de tafel te krijgen.