AMSTERDAM - Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie levert de Nederlandse terrorismeverdachte Wesam al D. uit aan de Verenigde Staten. Dat heeft hij geschreven in een beschikking die de advocaat van Al D., Victor Koppe, van de bewindsman heeft gekregen.

Een onderzoeksjury in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft de Nederlander vorig jaar al in staat van beschuldiging gesteld voor onder meer betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak. De Nederlandse verdachte was de eerste persoon die in de VS voor terroristische activiteiten in Irak werd aangeklaagd.

Koppe zegt in een eerste reactie niet verrast te zijn door het besluit van de minister. Hij gaat een kort geding aanspannen om de uitlevering van zijn cliënt alsnog te voorkomen.

Gemarteld

De Nederlander vreest nog steeds dat hij in de VS geen eerlijk proces krijgt. Verder is hij bang tijdens zijn detentie in Amerika te worden gemarteld. De Amerikanen verdenken hem van samenzwering tot het plegen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak in 2003.

Al D. vertelde tijdens een eerdere behandeling van zijn uitleveringszaak voor de rechtbank, dat hij was gedwongen tot het maken van filmopnamen in Fallujah in oktober 2003. Naar aanleiding van deze beelden werd hij in Amersfoort gearresteerd.

Ontvoerd

De Nederlander was destijds naar zijn geboorteplaats gereisd voor zijn bruiloft. Eenmaal daar is hij naar eigen zeggen door Iraakse strijders ontvoerd en gedwongen filmopnamen te maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg. Deze zouden tot ontploffing worden gebracht als Amerikaanse militairen de weg zouden passeren. "Ik stond machteloos. Ik ben gedwongen, anders zou ik worden onthoofd."

Al D. zegt dat zijn broer in Fallujah bij een bomaanslag werd gedood. Een andere broer raakte zwaargewond. De Nederlander van Iraakse afkomst spreekt van een gerichte aanslag. Al D. vermoedt dat de mannen op de video bang zijn dat hij hun identiteit bekend zal maken. De aanslag op zijn broers zou als een waarschuwing zijn bedoeld, om dit niet te doen.

Eindoordeel

De Hoge Raad besloot begin september al om de uitlevering van Al D. toe te staan. Daarna moest Hirsch Ballin het eindoordeel vellen.

De bewindsman schrijft in zijn beschikking dat er volgens hem voldoende waarborgen zijn dat Al D. niet zal worden bericht voor een militaire rechtbank, maar voor een federale rechtbank. Daardoor zijn alle rechten voor en bescherming van de verdachte gewaarborgd, meent Hirsch Ballin.

Risico

Gelet op het geldende vertrouwensbeginsel vindt de minister dat ervan kan worden uitgegaan dat de Verenigde Staten zich zullen houden aan de toezegging dat Al D. geen risico loopt om te worden gefolterd. Hirsch Ballin heeft geen aanleiding om eraan te twijfelen dat de Amerikanen zich hier niet aan zullen houden.