AMSTERDAM - Kandidaten worden bij het theorie-examen niet voldoende getest op gevaarherkenning en verkeersinzicht. Dat schrijft De Telegraaf maandag op grond van een rapport van Bureau ICE. Volgens de onderzoekers beheersen beginnend automobilisten maar een deel van de vaardigheden die ze volgens de richtlijnen van het rijexamen zouden moeten beheersen.

Bij het theorie-examen wordt vooral de kennis van verkeersborden getest, stellen de onderzoekers. Daarmee zou de test te eenzijdig zijn. Er zou in het examen meer aandacht moeten worden besteed aan het herkennen van gevaarlijke situaties. Fabrikant van leermiddelen Veka Best had hier al eerder op gewezen. De examenpraktijk wijst volgens het onderzoek uit dat stof die nauwelijks terugkomt in examens, door de kandidaten nauwelijks geleerd wordt.

Veka Best is verwikkeld in een rechtszaak tegen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De leermiddelenfabrikant heeft naar eigen zeggen de leerboeken voor het theorie-examen aangepast, maar het CBR zou aan de inhoud van de examens niets of onvoldoende hebben veranderd. Het probleem heeft de aandacht van de examenmakers van het CBR, laat deze instelling weten.

Jaarlijks doen 360 duizend mensen theorie-examen. Ongeveer de helft van hen slaagt.