TALLINN - De autoriteiten in Estland hebben het gifschip de Probo Koala zondag toestemming gegeven het land te verlaten. Het lossen van afval uit het schip is afgerond. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Tallinn bekendgemaakt.

De Probo Koala raakte deze zomer in opspraak nadat in Ivoorkust duizenden mensen ziek waren geworden, vermoedelijk door gif dat het schip had gedumpt. Tien mensen zijn inmiddels bezweken. Het schip was ingehuurd door Trafigura, een in Nederland geregistreerd bedrijf.

Bestemming

Of de Probo Koala Estalnd ook daadwerkelijk op korte termijn verlaat is nog niet duidelijk. Vorige week gaf woordvoerder Jan Maat van Trafigura aan dat het schip voorlopig in de haven Paldiski blijft. "Er is nog geen bestemming voor het schip, ook is de lading nog niet bekend, dus blijft het daar nog liggen", zei de zegsman donderdag.

Een woordvoerster van Greenpeace zei zondag het jammer te vinden dat de Probo Koala niet meer aan de ketting ligt, ook al blijft het onder toezicht. De Probo Koala wordt volgens Greenpeace nauwlettend gevolgd en moet bij vertrek aangeven wat de volgende bestemming is en wanneer het daar denkt aan te komen.

In Estland loopt een strafrechtelijk onderzoek. Justitie vermoedt dat de bemanning van de tanker, die sinds september aan de ketting lag, valse gegevens heeft verstrekt over de lading. Hoewel het onderzoek nog gaande is, zien de autoriteiten geen reden het schip nog langer vast te houden.