LONDEN - Het Britse ministerie van Onderwijs gaat docenten en stafleden van Britse universiteiten vragen om 'Aziatisch uitziende' en islamitische studenten te bespioneren als zij vermoeden dat de leerlingen terroristische acties steunen of betrokken zijn bij moslimextremisme. Dat heeft het Britse dagblad The Guardian maandag gemeld.

Volgens een nog geheim document zullen universiteiten gewaarschuwd worden dat campussen "vruchtbare rekruteringsbodems" zijn geworden voor extremisten. Universiteiten zouden proactief moeten handelen en studenten uit eigen beweging moeten aangeven bij speciale afdelingen van de politie. Het achttien pagina's tellende rapport is voor advies naar betrokken overheidsorganisaties gestuurd.

In het rapport erkent het ministerie dat universiteiten waarschijnlijk niet makkelijk informatie zullen doorgeven uit angst voor kritiek dat zij samenwerken met de 'geheime politie'. Studentengroeperingen reageren kritisch in de krant. Volgens de voorzitter van een federatie van islamitische verenigingen lijkt het er op "dat je schuldig bent tot jíj je onschuld hebt bewezen."