BAGDAD/DUBAI - Extremistische soennieten in Irak hebben een eigen emiraat uitgeroepen in Irak. De via video-opnames verspreide claim is volgens hen zondag een gevolg van de instemming van het Iraakse parlement met een federaal stelsel.

Een woordvoerder van de Alliantie der Gezalfden claimde voor de soennieten westelijk en centraal Irak. Hij zei dat deze proclamatie het gevolg is van de vorming van een Koerdische alliantie in hun noordelijke deelstaat en de parlementaire toestemming voor de afkerigen (sjiieten uit Midden- en Zuid-Irak) voor hun autonomie.

De niet herkenbaar in beeld gebrachte zegsman riep alle soennieten op mee te werken aan de vestiging van dit kalifaat. Bagdad is er volgens de spreker de hoofdstad van, ofschoon de sjiieten er inmiddels een meerderheid vormen. Hij riep voorts op tot trouw aan de emir van de gelovigen in deze streek, sjeik Abu Omar al-Baghdadi, een tot dusver onbekende naam.

Offensief

De Iraakse premier, Nuri al-Maliki, heeft zondag bezworen dat milities en bendes zullen worden ontwapend en ontmanteld. Amerikaanse militairen in Irak willen dat de verbaal beleden vastberadenheid wordt gevolgd door steun aan een groot militair offensief tegen de gewelddadige bendes in het land die steeds meer en steeds grotere bloedbaden aanrichten.

Sektarische strijdgroepen en hun doodseskaders moorden leden uit van de bevolkingsgroep die ze als religieus en politiek als tegenstanders zien. Sjiitische en soennitische strijdgroepen leverden ook dit weekeinde slag rond de hoofdstad Bagdad.

De vice-gouverneur van de provincie Salaheddin ten noorden van Bagdad, Abdullah Hussein Jabarah, zei zondag dat er sinds vrijdag meer dan vijftig mensen om het leven zijn gebracht. En het is slechts een voorbeeld van de slachtpartijen.

Arbeiders

Extremisten die in verband met de terreurgroep al-Qaeda worden gebracht, ontvoerden en vermoorden vrijdag veertien sjiitische arbeiders in Balad. Een grote groep mensen uit deze stad trok vervolgens dit weekeinde naar dorpen in de omgeving waar soennieten wonen. Ze voerden meer dan zeventig dorpelingen weg. Amerikaanse en Iraakse veiligheidstroepen hebben inmiddels circa veertig lijken gevonden.

Ze veronderstellen dat die van de ontvoerde dorpelingen zijn, maar de lijken zijn nog niet geclaimd. Soennieten durven in sommige streken niet naar ziekenhuizen of mortuaria te komen omdat het ministerie van Volksgezondheid in handen is van de partij van de radicale sjiitische voorman Moqtada al-Sadr. Soennieten vertrouwen ook andere overheidsinstanties niet. De soennitische Iraakse Islamitische Partij stelde zondag in een verklaring dat Iraakse veiligheidstroepen hebben deelgenomen aan de ontvoering van burgers uit de dorpen rond Balad en medeplichtig zijn aan de bloedige wraakacties.

Aanslagen

Door verschillende aanslagen zondag in Irak zijn zondag voorts zeker twintig mensen om het leven gekomen. In Bagdad waren er zeker twee aanslagen en in Kirkuk vijf kort na elkaar, waaronder een op een school voor meisjes. Twee van hen werden door de vlammen die de bomexplosie veroorzaakte volledig verzwolgen, volgens een politieman.

Deze aanslag werd gepleegd door een dader die zichzelf met zijn bom opblies. Aanslagen op werkende vrouwen of instellingen waar vrouwen baat bij hebben worden ook steeds alledaagser in Irak.