AMSTERDAM - De emancipatie van Nederlandse vrouwen kan nog steeds beter. Volgens het maandblad Opzij is de gelijkheid tussen man en vrouw in theorie vergevorderd, maar laat de praktijk nog veel te wensen over. Ook zijn er nieuwe groepen waarbij het emancipatieproces stagneert, zoals allochtone vrouwen en schoolmeisjes.

Dit zijn conclusies uit een onderzoek van Opzij naar het effect van 25 jaar emancipatie. Aanleiding voor het onderzoek is het 25-jarige jubileum van Cisca Dresselhuys als hoofdredactrice. Zowel Nederlandse vrouwen in het algemeen als Opzij-abonnees deden aan het onderzoek mee.

Van de ondervraagden heeft 66 à 67 procent het gevoel dat mannen de gelijkheid van vrouwen wel accepteren, maar dat daar thuis en op het werk weinig van te merken is. Van de landelijke groep vindt 77 procent het van belang om financieel onafhankelijk te zijn. Bij de Opzij-lezeressen ligt dat ver boven de 90 procent.

Lange broek

Verder blijkt dat vrouwen meer zelfrespect hebben gekregen door de emancipatie en dat feministes niet meer uiterlijk te herkennen zijn. Tachtig procent van de vrouwen draagt inmiddels een lange broek.