AMSTERDAM - De resolutie die de Veiligheidsraad heeft aangenomen over Noord-Korea stemt George Bush tevreden. Dat meldt CNN zondag. De Amerikaanse president vindt dat er een duidelijk antwoord is gekomen op de kernproef die het land heeft uitgevoerd.

"De resolutie laat zien dat de hele wereld vastberaden is om het Koreaanse schiereiland vrij te houden van kernwapens", zei Bush. Hij kreeg daarbij ook de steun van Japan.

De Noord-Koreaanse VN-ambassadeur was minder te spreken over de resolutie. "Meer sancties zullen door Noord-Korea worden opgevat als oorlogsverklaring van Amerika", zei hij, waarna hij woedend de zaal uit liep.

Afwijkende radioactiviteit

Zuid-Korea heeft nog altijd geen afwijkende radioactiviteit gemeten die zou kunnen wijzen op een kernproef van buurland Noord-Korea. Dat heeft een Zuid-Koreaans staatsinstituut zondag gemeld. Dinsdag worden nadere gegevens verwacht van nieuwe metingen op zee.

Noord-Korea heeft beweerd een ondergrondse test te hebben gedaan met een kernbom. Buitenlandse inlichtingendiensten hebben inderdaad seismische activiteit geregistreerd, maar ze betwijfelen of die inderdaad door de ontploffing van een kernwapen is veroorzaakt.

Anonieme Amerikaanse functionarissen hebben gezegd wel degelijk radioactiviteit te hebben gemeten, maar een formele bevestiging van de Amerikaanse regering daarvan is tot dusver uitgebleven. Japan heeft zaterdag gezegd geen afwijkende straling te hebben gemeten.