AMSTERDAM - Acht van de tien filialen van het meubelconcern IKEA, die woensdag gesloten bleven in verband met bommeldingen en de vondst van explosieven en verdachte pakketjes, gaan donderdag weer open voor het winkelend publiek. Dat heeft de directie van het meubelconcern donderdagochtend bekend gemaakt.

De vestigingen van het concern in Hengelo en Duiven blijven donderdag nog wel gesloten. Bij het laatste filiaal werd gisteren een verdacht pakketje aangetroffen. Het Explosieven Opruimingscommando (EOC) is volgens IKEA nog altijd bezig om vast te stellen of er zich in het pand explosieven bevinden. Over de inhoud van het pakketje kon de woordvoerster van het concern donderdagochtend nog geen uitspraken doen.

Ook in de IKEA in Hengelo is het onderzoek naar mogelijke explosieven nog in volle gang. De politie kon woensdag pas aan het einde van de middag met dit onderzoek beginnen door een tekort aan speurhonden. Duitse honden boden uitkomst.

Donderdagochtend werd bekend dat het verdachte pakketje dat woensdagmiddag werd aangetroffen in de IKEA-vestiging in Duiven geen explosieven bevatte. Er zat helemaal niets in.

De overige acht vestigingen van IKEA bevinden zich in Barendrecht, Delft, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Utrecht, Sliedrecht, en Amsterdam. "IKEA Nederland opent de acht winkels omdat de veiligheid voor medewerkers en klanten is gewaarborgd", zo laat de onderneming donderdagochtend in een verklaring weten.

Het stelt daarin tevens dat het heeft besloten zijn bestaande veiligheidsmaatregelen uit te breiden. "We geven geen toelichting op de aard, omvang en duur van deze maatregelen", aldus IKEA.