ROERMOND - Opnieuw is bij een bewoner van appartementencomplex Herenhof in Roermond een vermoedelijke legionellabesmetting vastgesteld. Het zou dan gaan om het vierde geval, aldus de GGD Midden-Limburg zaterdag.

Drie eerdere legionellabesmettingen zijn bewezen, bij een vierde bewoner wijst een longontsteking in die richting, aldus de GGD in een zaterdag verstuurde bewonersbrief.

Overleden

Een 85-jarige bewoner van de Herenhof is twee weken geleden overleden aan de veteranenziekte. Vlak daarna werd legionella vastgesteld bij een 71-jarige medebewoner, en vrijdag bij een derde bewoner.

Douchekop

Bij alle bewoners van de Herenhof is zaterdag de douchekop vervangen door exemplaren met een filter. De GGD heeft de ongeveer vijftig, vooral oudere bewoners en hun huisartsen gevraagd de komende drie weken alert te blijven op vreemde ziekteverschijnselen zoals snelle temperatuursverhogingen bij griepachtige verschijnselen. De legionellabacterie kan zich in die drie weken ontwikkelen, aldus de GGD.

De oorzaak van de legionellabesmetting is nog onbekend. Alleen het inademen van de legionellabacterie in kleine druppeltjes waternevel kan tot besmetting leiden. De meeste mensen worden er niet ziek van. Wie wel ziek wordt, krijgt zware longontsteking. Vooral ouderen zijn kwetsbaar en kunnen eraan overlijden.