NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag in New York unaniem sancties afgekondigd tegen Noord-Korea. De strafmaatregelen hebben betrekking op de financiën en de bewapening van Noord-Korea dat afgelopen maandag een kernproef deed tot ontsteltenis of ergernis van tal van naties inclusief Noord-Korea's oude bondgenoot China.

Bewapening

Van alle lidstaten van de VN wordt voorts verwacht dat ze verhinderen dat zaken bestemd voor Noord-Korea's bewapening worden verkocht en vervoerd naar het land. De tegoeden van personen of instellingen die in verband staan met de nucleaire projecten van Noord-Korea dienen te worden bevroren waar ze zich ook bevinden.

Verder worden in de resolutie met reis- en handelsbeperkingen strafmaatregelen genomen tegen het regime in Pyongyang.

Geweld

De vijf, bestaande uit Frankrijk, Groot-Brittannië, China, Rusland en de Verenigde Staten, wensten het over de strafmaatregelen eens te zijn. Ze overlegden zaterdag over de aard van de maatregelen samen met tijdelijk raadsvoorzitter Japan.

China en Rusland waren fel gekant tegen al te dwingende bewoordingen en sloten het gebruik van geweld uit. De strafmaatregelen draaien volgens waarnemers om het gezamenlijke voornemen te inspecteren wat er Noord-Korea in of uit gaat.