DEN HAAG - Geweld tegen hulpverleners, medewerkers van de sociale dienst, bus-, tram- en treinconducteurs en ziekenhuispersoneel gaat strenger worden bestraft.

Bekijk video

Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken en de Haagse burgemeester Wim Deetman, tevens voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, geven op 26 oktober de aftrap voor het inwerking stellen van een actieplan, aldus een woordvoerder van de minister. Remkes zet het plan zaterdag in het tv-programma Nova uiteen.

Het plan is bedoeld om een halt toe te roepen aan ontoelaatbaar gedrag (geweld, bedreiging) tegen mensen die in de openbare ruimte werken of een publieke taak hebben.

Richtlijnen

Ook minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin is betrokken bij het plan. Het Openbaar Ministerie (OM) zal in zaken van geweld tegen, bijvoorbeeld, ambulancepersoneel dezelfde strafeisen gaan formuleren als in zaken waarbij het gaat om geweld tegen de politie. Het OM heeft richtlijnen hiervoor.

Represailles

Ook zal het doen van aangifte worden gestimuleerd. Het is de bedoeling dat slachtoffers na bedreiging of geweld altijd aangifte zullen doen. Slachtoffers deinzen hier nog wel eens voor terug uit angst voor represailles.

Het moet ook mogelijk worden dat de werkgever aangifte kan doen van geweld tegen zijn personeel. Tevens zal in alle gevallen de schade, materieel en immaterieel, op de dader(s) worden verhaald.

Er is op dit moment weinig zicht op het exacte aantal gevallen van geweld en bedreiging tegen deze specifieke groep slachtoffers. Incidenten gaan volgens het actieplan voortaan geregistreerd worden.