AMSTERDAM - De omstreden tippelzone aan de Theemsweg in Amsterdam mag nog zes maanden open blijven. Dat is woensdagavond in de gemeenteraad besloten. Ondanks de vele problemen die de laatste jaren in de buurt spelen, geeft een meerderheid in de gemeente de zone nog een kans. Wel komt er een wijziging in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) waardoor strengere regelgeving mogelijk is.

Burgemeester Cohen wil de komende zes maanden harder optreden in de tippelzone, die oorspronkelijk is opgericht voor aan heroïne verslaafde prostituees. Hij wil beter toezicht en een maximumgrens voor het aantal prostituees dat aan de Theemsweg mag werken. De politie moet kunnen optreden tegen illegaal in Nederland verblijvende vrouwen en minderjarige prostituees. Ook moet ze de mogelijkheid krijgen mensen weg te sturen van de Theemsweg en een tippelverbod kunnen opleggen.

Vrouwenhandel, afpersing en prostitutie van illegalen

De VVD, SP, Leefbaar Amsterdam en Mokum Mobiel wilden onmiddellijke sluiting van de tippelzone. De criminaliteit in het gebied is volgens hen niet te overzien en de oorspronkelijke doelgroep, de verslaafde prostituees, zijn er niet te vinden. Ook zijn vrouwenhandel, afpersing en prostitutie van minderjarigen aan de orde van de dag. Bovendien overtreft het aantal hoeren de toegestane capaciteit van zeventig tot tachtig. De VVD, die Amsterdam als "grootste illegale bordeelhouder" bestempelt als het de zone nog langer gedoogt, diende nog tevergeefs een motie in tot sluiting.

Komende halfjaar goede plannen

Een motie van de PvdA, waarin het opheffen van de tippelzone niet wordt uitgesloten als na zes maanden blijkt dat de strengere maatregelen niet helpen, behaalde wel een meerderheid. GroenLinks, D66, CDA en Amsterdam Anders/De Groenen sloten zich hierbij aan. Het komende half jaar moet er volgens de PvdA een "fatsoenlijk en doortimmerd" plan komen om de problemen in het gebied aan te pakken, zodat ze zich niet naar elders verplaatsen. Ook Cohen kon zich in dit voorstel vinden. Hij meent dat als je er op een gegeven moment niet meer in slaagt tot een oplossing te komen, je moet overwegen niet meer met de tippelzone door te gaan.

De afgelopen jaren waren op de Theemsweg vooral illegale prostituees uit Oost-Europese landen te vinden. In september pakte de politie er nog bijna honderd hoeren die illegaal in Nederland verbleven op. De actie maakte deel uit van een grootscheepse aanpak om criminele illegalen in de hoofdstad tegen te gaan.