AMSTERDAM - De politie heeft zaterdagmiddag een deel van de Leidsestraat in Amsterdam urenlang afgesloten. Een grote groep krakers vierde vanaf 14.30 uur een afscheidsfeestje, omdat hun pand 'Leids Bezet' in de drukke winkelstraat dinsdag wordt ontruimd.

Bekijk video


Foto: Thea Hulst | Vanuit het pand klonk muziek en er waren trommelaars naar het 'feestje' gekomen.

De politie zette de straat af uit "veiligheidsoverwegingen", omdat de feestvierders spullen uit de ramen van het pand gooiden.

ME

Ook stremden ze het tramverkeer. Rond 17.15 uur viel de Mobiele Eenheid (ME) binnen om het gebouw te ontruimen. De politie trof daar niemand meer aan. Om 18.30 uur werd de straat weer volledig vrijgegeven.

De afsluiting van de drukke winkelstraat leidde tot hinder voor het publiek. Enkele tientallen winkels waren niet meer bereikbaar. Ook de trams konden lange tijd niet meer door de straat.

Onrustige sfeer

Volgens de politie veroorzaakte een groep van ongeveer honderd tot 150 krakers overlast. Een zegsman sprak van een onrustige sfeer. Er zouden waterzakjes en rommel naar het winkelend publiek zijn gegooid. Ook staken de feestvierders vuurwerk af in de drukke straat.

De krakers richtten in het midden van de straat een 'huiskamer' in, compleet met stoelen, banken en tafels. Vanuit het pand klonk muziek en er waren trommelaars naar het 'feestje' gekomen. Aan de gevel hingen spandoeken met protestteksten. Volgens enkele krakers was sprake van een goede sfeer en betrokken de aanwezigen het winkelend publiek juist bij het feestje.