HILVERSUM - Het ministerie van Defensie heeft vrijdag vijf mariniers geschorst die verdacht worden van ongeregeldheden tijdens verlof in een Noorse discotheek. Minister Henk Kamp zei dat vrijdag in het tv-programma Nova. Verder schorste Defensie zes militairen die betrokken zouden zijn geweest bij een vechtpartij in een discotheek in 't Harde.

In totaal worden volgens de minister in Noorwegen 27 mariniers verdacht van betrokkenheid bij de ongeregeldheden. Het kan dus zijn dat na onderzoek nog meer mariniers worden geschorst. Defensie onderzoekt of enkele van de betrokkenen kunnen worden ontslagen, aldus Kamp.

Erg geschokt

De minister zei "erg geschokt" te zijn door het gedrag van de militairen. "Ze hebben geweld gebruikt tegen andere bezoekers van de discotheek. Daarbij hebben ze gestolen. Hun gedrag lijkt op dat van probleemjongeren", vindt Kamp.

Van de zes soldaten in 't Harde heeft er een het zo bont gemaakt dat hij voor ontslag wordt voorgedragen. De andere vijf zijn gedurende het onderzoek geschorst.

Kamp meldde verder dat besloten is de organisatie van de huidige vijfhonderd 'vrijwillige' vertrouwenspersonen die het leger kent, om te vormen tot een professionele organisatie. "We gaan dit probleem stevig aanpakken. Ik ben ongerust over de frequentie van de incidenten."