DEN HAAG - LPF-minister Nawijn (Integratie) is 'voorlopig' nog beschikbaar voor het lijsttrekkerschap van de LPF. Hij sluit echter niet uit dat hij vóór het partijcongres van zaterdag, waar de kandidatenlijst van de LPF wordt vastgesteld, alsnog afhaakt.

Nawijn zei woendag dat hij zich ergert aan het politieke klimaat, waarin hij te maken krijgt met persoonlijke verdachtmakingen. Hij doelde vooral op een krantenbericht waarin hij ervan werd beschuldigd als voorzitter van een voetbalclub betrokken te zijn geweest bij belastingfraude. Het bericht is volgens hem volledig uit de lucht gegrepen. "Er is sprake van vervuiling van de politiek als je persoonlijke integriteit in twijfel wordt getrokken", aldus Nawijn.

"Ze mogen zeggen wat ze willen"

Aan de twijfels over zijn kandidatuur bij twee leden van de kandidatencommissie van de LPF tilt Nawijn niet zo zwaar. "Mensen mogen zeggen wat ze willen." De twee, de hoogleraar Beunders en de journalist Oltmans, zeiden dinsdag in het tv-programma NOVA staatssecretaris Van Eijck van Financiën een nog betere kandidaat te vinden dan Nawijn.

Van Eijck liet woensdag echter weten niet beschikbaar te zijn. Hij noemde de opmerkingen van Beunders en Oltmans "buitengewoon complimenteus", maar hij zei niet te twijfelen aan de kwaliteiten van Nawijn. "Tijdens de campagne zal het vooral gaan over veiligheid en integratie. Nou, daar weet Nawijn alles van", zei Van Eijck.

Van Eijck niet op lijst

De LPF-staatssecretaris wil ook geen plek op de kandidatenlijst. Hij vindt dat hij naast de vele uren die hij nu als bewindsman werkt, nog tijd moet overhouden voor zijn gezin. Van Eijck is eventueel wel bereid na de verkiezingen weer tot het kabinet toe te treden.