ASSEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen legt zich neer bij de vrijspraak van Richard K., die werd verdacht van de doodslag op Andrea Luten. Dat heeft het OM woensdag bekendgemaakt. De rechtbank in Assen sprak de 27-jarige uit Zuidwolde afkomstige K. in augustus vrij, nadat het OM acht jaar cel had geëist wegens doodslag. K. zou in mei 1993 de toen 15-jarige Andrea Luten uit Ruinen om het leven hebben gebracht in de bossen bij het Drentse Gijsselte.

De rechtbank vond de getuigenissen waarop het OM zich tijdens de zittingen baseerde echter onvoldoende betrouwbaar, omdat het te lang geleden was. Daarop werd K. vrijgesproken.

Eerst wel hoger beroep aangetekend

Het OM tekende hoger beroep aan, maar heeft dat woensdag ingetrokken. Volgens plaatsvervangend officier van justitie A. Garos valt niet te verwachten dat het gerechtshof in Leeuwarden tot een ander oordeel zal komen dan de rechtbank in Assen. Het OM heeft dit bepaald na grondige bestudering van alle stukken en in overleg met de advocaat-generaal in Leeuwarden.

De moeder van de vermoorde Andrea Luten legt zich neer bij het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) in Assen om het hoger beroep in te trekken. Wel blijft Richard K. voor haar de dader. "Mochten er ooit nieuwe verdachten worden opgepakt, dan nog zal het plaatje nooit meer zo kloppen als dat van Richard."

Maar wat de moeder betreft is de zaak over en uit. Het kan haar niet meer schelen dat er nog een moordenaar rondloopt. "De ergste pijn hebben we gehad en dat was toen Andrea vermoord bleek te zijn", benadrukt de vrouw.

'De kous is nog niet af'

Voor de raadsman van Richard K., advocaat A. Moszkowicz, is de kous nog niet af. Hij gaat zijn cliënt adviseren een schadevergoeding te eisen. Hoe hoog die moet zijn, kan Moszkowicz nog niet zeggen. De advocaat is niet verbaasd dat het OM het hoger beroep intrekt. Dat is volgens Moszkowicz "een terechte beslissing".