RIJSWIJK - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft na uitgebreid onderzoek geen sporen gevonden op de vuurwapens die worden toegedicht aan de vermeende groep van terrorismeverdachte Samir A.. Dat zegt een van zijn advocaten, B. Böhler. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde dit vrijdag.

Bekijk video

De Nationale Recherche vond de twee wapens vorige maand in een gemeenschappelijke ruimte van een aantal portiekwoningen in Den Haag. Ze lagen in twee plastic tassen in een kruipluik verstopt. De vuurwapens werden ontdekt tijdens werkzaamheden in de kelder.

De politie arresteerde na de vondst de 23-jarige vrouw van een van de veroordeelde leden van het Hofstadgroep, Nouriddin el F., Soumaya S.. Zij verbleef in de portiekwoning. Justitie vermoedt daarom dat de wapens van het netwerk van Samir A. zijn.

Verantwoorden

Maandag begint het proces tegen de vermeende terroristische groep in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp. Naast A. moeten El F., zijn vrouw en nog twee andere verdachten zich bij de rechtbank in Den Haag verantwoorden voor terroristische activiteiten. De behandeling van de zaak gaat naar verwachting drie weken duren.

De groep werd vorig jaar ingerekend toen het de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) duidelijk werd dat Samir A. op zoek was naar wapens en explosieven. Uit voorzorg is toen het Binnenhof in Den Haag hermetisch afgesloten. Ook het gebouw van de AIVD in Leidschendam en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken werden extra beschermd.

Bomaanslag

Het OM klaagt de verdachten aan omdat zij volgens justitie van plan waren om een of meer aanslagen op landelijke politici te plegen. Ook was een bomaanslag op het gebouw van de AIVD in de maak, stelt het OM. Dit alles met terroristisch oogmerk.

Na de invallen in oktober vorig jaar werd duidelijk dat Samir A. bereid was om een zelfmoordaanslag te plegen. Op een videoband neemt hij afscheid van zijn familie en vrienden. Ook geeft hij een verklaring voor het plegen van aanslagen in Nederland.

Kruistochten

"Sjeik de Moejahid Ayman Al Zawahiri heeft jullie ook regelmatig en veelvuldig gewaarschuwd. Maar jullie hebben steeds onrecht aangericht, jullie kruisvaarders, die Bush steunden toen hij zijn bekende woord heeft uitgesproken: Laat de kruistochten beginnen", zegt A. op de opname.

Ook richt hij zich in zijn verklaring specifiek tot het Nederlandse volk. "Jullie worden als strijders beschouwd, omdat jullie deze regering hebben gekozen... Wij zullen jullie bloed verspillen, zoals jullie het bloed van de moslimse burgers in Irak hebben verspild."

Aanslag

Verder heeft een echtpaar uit Den Haag inmiddels belastende verklaringen afgelegd. De man en vrouw hebben onder meer verteld over wapens die de groep van Samir in zijn bezit heeft gehad en over de extremistische achtergrond van het vermeende netwerk. De echtelieden hebben overigens niet gehoord dat de leden van de groep een concrete aanslag aan het voorbereiden waren.

Deze twee getuigen zijn formeel ook nog verdachten in deze zaak. Het OM moet nog beslissen of zij uiteindelijk wel of niet worden vervolgd.