AMSTERDAM - De Turkse schrijver Orhan Pamuk krijgt volgend jaar een eredoctoraat aan de Universiteit van Tilburg. Dat meldt de universiteit vrijdag. Pamuk kreeg donderdag de Nobelprijs voor de Literatuur.

Volgens een woordvoerder is het samenvallen van de bekendmaking van het eredoctoraat en de Nobelprijs 'toeval'. "We zijn al maanden bezig met de eredoctoraten. Maar dat Pamuk nu ook een Nobelprijs heeft is natuurlijk prachtig."

De Turkse schrijver neemt het eredoctoraat op 15 november 2007 pas in ontvangst. De uitreiking valt dan samen met de viering van het 80-jarig bestaan van de universiteit.

Pamuk is volgens de universiteit 'een van de grootste Turkse schrijvers van de moderne tijd'. De schrijver moest eerder dit jaar in zijn vaderland nog voor de rechter verschijnen op verdenking van het beledigen van de Turkse staat. Hij had uitspraken gedaan over de massamoord door Turkije op Armeniërs, begin vorige eeuw.

In Nederland hebben de PvdA en het CDA kortgeleden kandidaten van Turkse afkomst van hun kandidatenlijsten verwijderd, omdat ze de massamoord onder Armeniërs geen genocide wilden noemen.

Ignatieff

De Universiteit van Tilburg maakte vrijdag ook de eredoctoraten bekend van schrijver en historicus Michael Grant Ignatieff en psycholoog Robert Sternberg. De universiteit roemt de Canadees Ignatieff voor zijn publicaties over 'de verhouding tussen veiligheid en mensenrechten'. De Amerikaan Sternberg krijgt lof voor zijn 'uitzonderlijk productieve en creatieve loopbaan'.