HAARLEM - Advocaat Ronald van der Horst heeft vrijdag een verzoek tot wraking ingediend tegen de rechters in Haarlem die de zaak-Holleeder behandelen. Volgens Van der Horst, raadsman van Holleeders medeverdachte Senol T., heeft de rechtbank de schijn van vooringenomenheid gewekt.

De rechtbank deed dat, aldus Van der Horst, bij het geven van de motivering bij het verlengen van het voorarrest van T. Het rechtscollege bepaalde maandag dat Holleeder en vijf medeverdachten, onder wie T., voorlopig achter slot en grendel moeten blijven, in afwachting van hun proces.

Afpersen

Holleeder en de zijnen worden verdacht van onder meer het stelselmatig afpersen van vermogende vastgoedhandelaren. De rechtbank stelde twee verdachten op vrije voeten.

Volgens Van der Horst heeft de rechtbank er blijk van gegeven dat zij het lijvige dossier "interpreteert in het licht van wat de officier van justitie erover heeft gezegd." Officier van justitie Koos Plooij en zijn collega Saskia de Vries menen dat de inhoud van het dossier het langer vasthouden van Holleeder en de zijnen volop rechtvaardigt.

Eenzijdig

Van der Horst vindt het beeld dat de officieren over de complexe zaak hebben geschetst eenzijdig. Doordat de rechtbank daarnaar verwijst, wekt zij de schijn van partijdigheid.

De 42-jarige Senol T. geldt als een van de belangrijkere verdachten in de zaak. Hij zou vooral een voorname rol hebben gespeeld bij de afpersing van vastgoedman John Wijsmuller. Deze ontkent door de groep rond Holleeder in de tang te zijn genomen, maar het Openbaar Ministerie (OM) hecht weinig geloof aan zijn verklaringen.

Angst

Het OM denkt dat angst voor represailles Wijsmuller parten speelt. Ook zou het erkennen van de afpersing mogelijk dubieuze zaken rond Wijsmuller aan het licht kunnen brengen. De man was meermalen voorwerp van justitieel onderzoek.

Het wrakingsverzoek van Van der Horst zal door drie andere rechters van de rechtbank in Haarlem in behandeling worden genomen, in een besloten zitting. Het is nog niet bekend wanneer deze zal plaatsvinden.