DEN HAAG - Rokers die op 2 november de sigaret 24 uur laten liggen, krijgen een beloning. Stivoro en tien GGD'en houden op die dag de actie Rokers verdienen 'n beloning. Deelnemers moeten zich aanmelden en de dag erna een vragenlijst invullen.

Door deelname aan de actie groeit het vertrouwen dat ze kunnen stoppen met roken, aldus de initiatiefnemers. Met de actie willen Stivoro en GGD'en aantonen dat stoppen met roken weliswaar lastig, maar niet onmogelijk is.

"Als je een dag lang geen sigaret aanraakt, kan dat wellicht ook een langere periode", aldus Lies van Gennip, directeur van Stivoro. Alle rokers die zich opgeven en achteraf hun ervaringen kenbaar maken op de website of per sms, krijgen een tijdschrift naar keuze. Bovendien maken ze kans op een lcd-tv.

Aantrekkelijker

Vrijdag bleek uit een nog niet gepubliceerd literatuuronderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid dat tabak suikers bevat die het roken aantrekkelijker maken. Ze neutraliseren de scherpe bittere smaak en het irriterende effect van tabaksrook.

Vooral jongeren zouden bovendien de zoete smaak waarderen. Bovendien komen bij de verbranding van die suikers giftige stoffen vrij. De suikers zitten van nature in tabak, maar worden ook vaak toegevoegd.

Het onderzoek verschijnt volgende maand in het internationale vakblad Food Chem Toxicol.