DEN HAAG - De 36-jarige Rotterdamse Sonja van Z. is donderdag door de politierechter in Den Haag veroordeeld voor het stelen van één miljoen euro uit het zeiljacht van een vermeende wapenhandelaar.

De vrouw kreeg 120 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

Gezocht

De Rotterdamse kende de eigenaar van het zeiljacht goed omdat deze vaak op bezoek kwam in haar café in Rotterdam. De man werd gezocht door de politie wegens wapenhandel en het witwassen van crimineel geld.

Vrienden

Daarom had hij het plan opgevat om er vanuit België met zijn boot vandoor te gaan. Hij had Van Z. toevertrouwd dat zich op het zeiljacht een miljoen euro bevond. Toen de vermeende wapenhandelaar door de politie werd gearresteerd, zag Van Z. haar kans schoon.

Op 5 november ging ze naar de ligplaats van de boot in het Belgische plaatsje Nieuwpoort en haalde het geldbedrag uit de vloer. Vervolgens verdeelde zij de buit onder vrienden die haar bij de actie hadden geholpen.

Buit

Vier medeverdachten van de vrouw werden door de politierechter veroordeeld tot straffen oplopend tot zesentachtig uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Sommigen van hen hadden slechts een gedeelte van het gestolen geld in bewaring gehouden, zonder zelf in de buit te delen.

Tegen de vrouw en haar medeverdachten was tot twintig dagen gevangenisstraf en 140 uur werkstraf geëist. Het volledige bedrag is door de politie in beslag genomen.