MUSINA/CEDUNA - Vele tienduizenden mensen zijn woensdag getuige geweest van een totale zonsverduistering in het zuiden van Afrika en in Australië. Op beide plaatsen dreigden wolken roet in het eten te gooien maar op het beslissende moment klaarde de lucht toch enigszins op, aldus ooggetuigen in Zuid-Afrika en Australië.

In en rond het Kruger Park in het noordoosten van Zuid-Afrika hadden zich tienduizenden amateur astronomen, toeristen en wetenschappers verzameld. Het bureau voor toerisme van de provincie Limpopo schatte hun aantal op 60.000. Het wolkendek brak niet helemaal, maar de vele toeschouwers konden zich toch een seconde of tien vergapen aan het spektakel.

Ondanks de bewolking spraken lokale bewoners en mensen die van over de hele wereld naar het gebied waren afgereisd, van een zeer speciale gebeurtenis. "Het is zeer verwonderlijk voor ons. Ik dacht even dat ons leven in gevaar kwam", aldus een 15-jarige schooljongen. "Het is geweldig", vulde een Zuid-Afrikaanse vrouw hem aan.

Zimbabwe en Namibië

In Zimbabwe en Namibië hadden mensen minder oog voor het fenomeen. Veel mensen staarden weliswaar omhoog maar gingen vervolgens weer snel over tot de orde van de dag. Met een dreigende hongersnood hadden zij andere veelal andere dingen aan hun hoofd.

Voor de eerstvolgende volledige zonsverduistering in zuidelijk Afrika zal men moeten wachten tot 2030. Bewoners van de kustplaats Sumbe in Angola waren als eerste getuige van de verduistering. De verduistering trok met een snelheid van meer dan 5000 kilometer per uur oostwaarts over het zuiden van het Afrikaanse continent en verdween bij Xai-Xai in Mozambique over de Indische Oceaan richting van Australië.

Daar verwelkomden tienduizenden mensen met gejuich het spektakel. In de plaatsjes Ceduna en Lyndhurst hadden zich naar schatting 40.000 mensen verzameld om getuige te zijn van de eerste zonsverduistering in 26 jaar op het Australische continent.