AMSTERDAM - Het asbestschip Otapan krijgt een plek vlakbij de oude ligplaats in Amsterdam-Noord aan de T.T. Vassumweg. Dat maakte de Haven Amsterdam donderdag bekend. Het schip meert naar verwachting begin volgende week aan.

Het ministerie van VROM heeft een huurovereenkomst gesloten met de firma Maeyveld. Dit bedrijf heeft de plek waaraan de Otapan komt te liggen van de gemeente gehuurd.

Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft in ruil voor voorlopige toestemming om het schip in de haven toe te laten, bedongen dat het ministerie zorg draagt voor de kosten tijdens het verblijf van de Otapan.

Asbest

VROM vraagt drie onafhankelijke bureaus het schip te inventariseren op de aanwezigheid van asbest aan boord. Dit onderzoek vindt plaats in het schip en leidt niet tot gezondheidsrisico's voor omwonenden, verzekert de Haven Amsterdam.

Daarna kunnen bedrijven zich inschrijven voor de sanering. De verwijdering van het asbest kan alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf onder de strengste condities. Buurtbewoners en omliggende bedrijven krijgen voordat het schip aanmeert nog extra informatie.