ZAANDAM - Tientallen personen hebben donderdag in Zaandam last gekregen van brandende ogen en misselijkheid. Volgens de gemeente heeft de ambulancedienst in totaal 37 personen ter plekke behandeld.

Video


Foto: Leendert Moerland l Twaalf leerlingen ter plekke behandeld

Het Regionaal College, waar ongeveer duizend leerlingen aanwezig waren, en een filiaal van de ABN-Amrobank werden ontruimd. Het is onduidelijk welke stof de klachten heeft veroorzaakt.


Foto: Mike l Oorzaak ligt waarschijnlijk in dampwolk

Daar doen het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Provincie Noord Holland onderzoek naar. De scholieren kregen rond half twaalf klachten, volgens de gemeente kwamen de laatste meldingen rond half vijf binnen. Betrokkenen beschreven een "penetrante gaslucht", die werd omschreven als "chloorachtige", aldus de gemeente Zaanstad.

Dampwolk

De politie vermoedt dat de oorzaak een dampwolk is die vanuit het Westelijk Havengebied in Amsterdam over Zaandam trok. De brandweer in Amsterdam deed metingen, maar heeft volgens een woordvoerder een eventuele gaswolk niet kunnen achterhalen. De lucht is waarschijnlijk door het luchtverversingssysteem van de school naar binnen gezogen.