PARIJS - Het lagerhuis van het Franse parlement heeft donderdag een wetsvoorstel aangenomen waarin het strafbaar is te ontkennen dat er begin twintigste eeuw een volkerenmoord is gepleegd op de Armeense inwoners van het Ottomaans Rijk.

Hoewel de meerderheid van de 577 leden van de Assemblée nationale afwezig was tijdens de stemming, werd het wetsvoorstel aangenomen met 106 stemmen voor en 19 tegen. Het is niet erg waarschijnlijk dat de wet van kracht wordt.

Senaat

Eerst moet de Senaat zich er nog over uitspreken en dan moet ook president Chirac er een handtekening onder zetten. De Franse regering distantieerde zich kort na de stemming in het parlement van het wetsvoorstel.

Een verklaring van het Franse ministerie van Buitenlands Zaken meldde dat Parijs de sterke vriendschapbanden, de samenwerking en de dialoog met Turkije zeer waardeert en niet gelooft dat zo'n wet nodig is.

Klap

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft na de stemming in de Assembelée nationale laten weten dat de relatie tussen Frankrijk en Turkije "een grote klap is toegediend."

Turkije heeft als opvolger van het Ottomaanse Rijk sinds de jaren twintig gesteld dat er nooit een geplande volkerenmoord tegen Armeniërs is gepleegd. De dood van honderduizenden mensen zou het gevolg zijn van oorlogshandelingen.

Europees Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding EU) had Frankrijk eerder al gewaarschuwd de wet niet aan te nemen. De woordvoerster van Rehn benadrukte donderdag dat de wet nog door de Franse senaat moet worden goedgekeurd.

Als hij daar wordt aangenomen "blokkeert de wet het debat over de gebeurtenis, waarover Turkse en Armeense historici vorig jaar overleg zijn begonnen", zei ze. "Het is niet aan een wet om het verleden te bepalen".

De woordvoerster liet zich niet uit over landen die ontkenning van de Holocaust hebben verboden, de moord door nazi's op miljoenen joden.

Zwakker

Europees Parlementslid en Turkije-specialist Joost Lagendijk (GroenLinks) sprak donderdag eveneens over een heel slecht besluit. "Juist op een moment waarop Europa aan Turkije vraagt meer debat en openheid toe te staan, maakt Frankrijk het verboden om vraagtekens te zetten bij de officiële versie van de volkerenmoord. Dat maakt het Europese pleidooi een stuk zwakker."

Lagendijk vindt het Franse besluit on-Europees. Hij zegt te hopen dat de Turkse regering wel op een Europese manier reageert en niet de voorzichtige pogingen tot meer openheid terugdraait.

FAON

De Federatie van Armeense Organisaties in Nederland (FAON) is blij met het Franse wetsvoorstel. Het ontkennen van de holocaust is al sinds 1990 verboden.

De FOAN zou het al een verbetering vinden wanneer er Nederlandse wetgeving zou zijn die publieke uitingen waarin genocides worden ontkend zou verbieden. Dat gaat niet over ontkenningen zonder meer maar over de beledigende en discriminerende manier van ontkennen.

Er staat een wetsvoorstel van die strekking op stapel op initiatief van de ChristenUnie.