AMSTERDAM - Aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november doen 26 partijen mee. Dat zijn er zeven meer dan de vorige keer. De Kiesraad heeft dat donderdag tijdens een openbare zitting bekendgemaakt.

Veertien partijen doen mee in alle achttien kiesdistricten. De rest heeft niet in alle regio's genoeg handtekeningen ingezameld en doet slechts mee in een deel van de kieskringen.

Het gaat om CDA (lijst 1), PvdA (lijst 2), VVD (3), SP (4), Fortuyn (de voormalige LPF) (lijst 5), GroenLinks (6), D66 (7), ChristenUnie (8), SGP (9), Nederland Transparant (10), Partij voor de Dieren (11), EénNL (12), Partij voor de Vrijheid (Groep Wilders) (13) en lijst Poortman (14).

Verder doen nog twaalf partijen mee in een beperkt aantal kiesdistricten. Twee daarvan zijn overigens niet geregistreerd bij de Kiesraad, zodat onduidelijk is onder welke naam ze kunnen meedoen. Het gaat om de Islam Democraten en de Financieel Gedupeerden. Bij de Kiesraad hadden zich oorspronkelijk meer dan zeventig partijen aangemeld.

Aangemeld

Bij de Kiesraad hadden zich oorspronkelijk meer dan zeventig partijen aangemeld. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2003, namen negentien partijen deel.

De hoofdstembureaus moeten nog beslissen over de geldigheid van de ingediende kandidatenlijsten. Dat gebeurt vrijdag. De Kiesraad gaat akkoord met de lijstverbinding die enerzijds SP en GroenLinks en anderzijds ChristenUnie en SGP willen aangaan. Bij lijstverbindingen maken partijen meer kans op restzetels.

Gestolen

Van de Partij voor Nederland (Hilbrand Nawijn) is in Tilburg een tas met papieren gestolen die ingediend moeten worden bij het hoofdstembureau daar. De kans bestaat dus dat deze partij in dit kiesdisctrict niet mag meedoen.

Marten Fortuyn, een broer van Pim, betwist de naam 'Fortuyn' die de voormalige LPF wil gebruiken, omdat hij die als merk heeft laten registeren. Hij heeft een procedure daarover bij de Raad van State verloren, maar dreigt nog met civiele stappen.