AMSTERDAM - Het hoofdkantoor van het Algemeen Nederlands Persbureau in Rijswijk is woensdagochtend omstreeks 8.45 uur ontruimd na een bommelding. Ook gebouwen in de omgeving zijn op gezag van de politie ontruimd. Of de ontruiming verband houdt met de bommeldingen bij de IKEA-vestigingen is niet duidelijk.

Rond 13.00 uur werd het duidelijk dat er geen verdachte voorwerpen zijn gevonden op het hoofdbureau van het ANP.

Omgeving rond NAM-gebouw afgezet

In Assen heeft de politie na een "dreiging van buitenaf" het gebied rond het gebouw van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) afgezet. Het NAM ontving een telefonisch dreigement dat een witte vrachtwagen met explosieven onderweg zou zijn naar het kantoor. De politiecontrole in de omgeving leverde geen resultaat op. Het gebied is na 13 uur weer vrijgegeven.

Ambassade

Ook in het buitenland was er bomalarm. Bij de Nederlandse ambassade in Oeganda kwam een bommelding binnen. Dat meldden woensdag de inlichtingendiensten in de Oegandese hoofdstad Kampala. Het gebouw is inmiddels ontruimd.

Ook bij de ambassade van België, kantoren van de Europese Unie, Wereldbank en een vestiging van het Britse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking zijn bommeldingen binnengekomen. Ook deze gebouwen zijn ontruimd.