AMSTERDAM - Het Aids Fonds draagt met 1 miljoen gulden bij aan een project om lokale behandelcentra en laboratoria op te zetten in een aantal Afrikaanse landen. Mensen met HIV en aids kunnen daar direct hun medicijnen halen en behandeling krijgen.

Het project is volgens het Aids Fonds het eerste dat zich direct richt op de infrastructuur om HIV-behandelingen plaatselijk mogelijk te maken. Tot nu toe ging het om losse projecten of gebeurde het helemaal niet. De lokale centra zijn belangrijk, juist omdat patiënte hun medicijnen nauwkeurig moeten innemen om de ziekte tegen te gaan.

Het Aids Fonds wil met dit project aantonen dat ook in ontwikkelingslanden een dergelijke intensieve HIV-behandeling mogelijk is. Ongeveer 95 procent van de mensen met HIV of aids leeft in ontwikkelingslanden. Behandeling is er nog nauwelijks, met name vanwege het ontbreken van behandelcentra en de vaak hoge medicijnprijzen. Ook wordt er alles aan gedaan deze prijzen omlaag te krijgen.

De organisatie PharmAcces International, onderdeel van IATEC, voert het project uit in India, Tanzania, Suriname en Ethiopië. In Ivoorkust, Kenia, Oeganda en Senegal sluit de organisatie haar werk aan bij privé-klinieken.

Miljoenen besmet

In Zuid-Afrika zijn bijna vijf miljoen mensen besmet met aids. Elk jaar worden er ongeveer 70.000 met HIV besmette kinderen geboren. Aids-activisten in Zuid-Afrika, van de Treatment Action Campaign, hebben een zaak aangespannen tegen de regering die volgens hen niets doet aan het aids-probleem in hun land. Medicijnen als Nevirapine worden nauwelijks verstrekt. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Gezondheid beweert echter geen geld te hebben voor de distributie van dit soort medicijnen. Bovendien willen zij eerst een onderzoek naar de veiligheid van Nevirapine.

Verkrachting als genezing aids

Tezamen met aids lijkt kinderverkrachting in Zuid-Afrika ook epidemische vormen aan te nemen. Volgens de Zuid-Afrikaanse krant de City Press Volkskrant

/NIEUWSBevolkingsgroei Zuid-Afrika stagneert door aids