AMSTERDAM - Hoewel reddingswerkers de hele nacht aan het werk zijn geweest om de mensen die nog vastzitten in de wrakstukken van de Franse passagierstrein die woensdag frontaal op een goederentrein botste, te bevrijden zitten er nog altijd slachtoffers beklemd. Er is geen hoop meer dat er nog overlevenden zullen worden gevonden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tot dusverre zijn de resten van vijf slachtoffers geborgen, onder wie de machinisten van beide treinen. "De kans dat we overlevenden vinden, wordt met het uur kleiner", aldus een brandweerman. Pas als alle treinwagons zijn opengesneden, kan worden vastgesteld hoeveel slachtoffers er zijn.

Verder zijn zestien mensen gewond geraakt, van wie twee zwaar, zei de politie. Het ongeluk voltrok zich ter hoogte van het Franse Zoufftgen, ongeveer twee kilometer ten zuiden van de grens met Luxemburg.

De passagierstrein was van Luxemburg op weg naar Nancy en moest vanwege reparatiewerkzaamheden aan de rails van spoor wisselen. Op dat andere spoor reed de goederentrein in tegengestelde richting. Meer dan driehonderd reddingswerkers zijn op de plaats van het ongeluk aan het werk. Er is een mobiel hospitaal ingericht om de gewonden zo snel mogelijk zorg te kunnen verlenen.

Chirac

De Franse president Jacques Chirac heeft een diepgaand onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk gelast. De Franse premier Dominique de Villepin heeft woensdag samen met minister van vervoer Dominique Perben persoonlijk poolshoogte genomen. Ook de Luxemburgse minister van vervoer, Lucien Lux, is naar Zoufftgen afgereisd.