WILLEMSTAD/HAMILTON - De politie van Bermuda heeft de bevolking op het Caribische eiland om hulp gevraagd bij haar zoektocht naar de Nederlandse zakenman John Deuss. Deuss wordt door Nederland gezocht in verband met een fraudezaak waarin de op Curaçao gevestigde bank First Curaçao International Bank (FCIB) van de zakenman een hoofdrol speelt.

De FCIB bezit de helft van de aandelen van de Bermuda Commercial Bank op Bermuda, waar Deuss tot voor kort samen met zijn vrouw in de directie zat.

Opsporingsbevel

De woordvoerder van de politie van Bermuda, Robin Simmons, bevestigde tegen de lokale krant The Royal Gazette dat dinsdagavond een opsporingsbevel openbaar is gemaakt. Simmons weigerde echter antwoord te geven op de vraag of Deuss, indien opgepakt, zal worden uitgeleverd aan Nederland.

Uitlevering

Vorige week diende Nederland bij Bermuda een uitleveringsverzoek in voor Deuss. Daartegen is protest aangetekend door Deuss en zijn advocaten, maar de Hoge Raad van Bermuda zag geen bezwaren tegen het verzoek.

Sinds die tijd is de politie van het eiland naar Deuss op zoek. Volgens één van Deuss' advocaten, Mark Pettingill, bestaat er geen uitleveringsverdrag tussen Nederland en de voormalige Britse kolonie en is het verzoek tot uitlevering illegaal.

Witwassen

Deuss wordt gezocht door de Nederlandse justitie omdat ze hem verdenken van witwaspraktijken. De Verenigde Staten beschuldigen Deuss er van op illegale wijze deviezenverkeer tussen Amerika en Cuba uit te hebben gevoerd. Curaçao zou daarbij als tussenstation hebben gefungeerd.

Deuss woont al lange tijd op Bermuda. Zijn fortuin vergaarde hij onder meer met dubieuze olieleveranties aan Zuid-Afrika in de tijd dat het land te maken had met een internationale boycot wegens het apartheidsregime.