NEW YORK - De Verenigde Staten willen donderdag formeel een gewijzigde ontwerpresolutie inzake Noord-Korea indienen bij de VN-Veiligheidsraad. Dit zei de Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton woensdag na overleg met zijn collega's uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Japan. De diplomaat zei te hopen dat de resolutie vrijdag al wordt aangenomen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Er is brede overeenstemming dat de VN na de Noord-Koreaanse kernproef in actie moeten komen, maar China verzet zich tegen harde acties zoals het Amerikaanse voorstel om alle vracht vanuit en naar Noord-Korea te inspecteren. De omstreden passage staat toch nog in de afgezwakte ontwerpresolutie, aldus het Britse persbureau Reuters dat inzage heeft gehad in de tekst.

Wapenembargo

De VS zullen tevens vragen om een wapenembargo en een exportverbod voor luxegoederen dat de heersende communistische elite moet treffen. Ook moeten er van Washington financiële sancties komen.

De nieuwe ontwerpresolutie moet van de VS worden aangenomen onder hoofdstuk 7 van het Handvest van de VN, waarbij de Veiligheidsraad vaststelt dat vrede en veiligheid in de wereld in gevaar zijn. China wil alleen aan hoofdstuk 7 refereren als militaire opties worden uitgesloten.

Atoombom

Maar liefst 65 procent van de Zuid-Koreanen vindt dat hun land nu ook een atoombom moet bouwen, nadat Noord-Korea maandag een eerste kernproef deed. Dit blijkt uit een opiniepeiling die de Zuid-Koreaanse krant Joong Ang Ilbo donderdag publiceerde.

De Zuid-Koreaanse regering had na de Noord-Koreaanse kernproef gezegd dat zij geen eigen nucleaire ambities heeft omdat Zuid-Korea beschermd wordt door de Amerikaanse nucleaire paraplu.

Samenwerking

Meer dan 75 procent van de ondervraagden vindt dat Zuid-Korea na de kernproef zijn beleid van humanitaire en economische samenwerking met Noord-Korea moet herzien. Zuid-Korea heeft de afgelopen jaren een 'zonneschijn-beleid' gevoerd jegens Noord-Korea om de spanningen op het schiereiland te doen afnemen.

De Korea's zijn, na een oorlog in de jaren '50. formeel nog steeds in staat van oorlog. Noord-Korea heeft een leger van 1,2 miljoen man.