RIJSWIJK/PARAMARIBO - De chauffeur van de Nederlandse ambassadeur in Suriname, H., is vorige maand in Nederland opgepakt in verband met een onderzoek naar drugssmokkel. De man sprong in het oog omdat hij dit jaar enkele malen van Suriname naar Nederland reisde.

Dit meldt het ANP op basis van bronnen uit Suriname en Nederland. Persofficier Maarten Vos van het Openbaar Ministerie in Haarlem bevestigt de aanhouding van de man op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel. Volgens hem is er in deze zaak ook een tweede verdachte gearresteerd. Verder wil hij nog niet op de zaken ingaan.

Een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Suriname heeft woensdag bevestigd dat een lokale medewerker van de diplomatieke post in Nederland is aangehouden. Hij wil verder "niet speculeren'' over het "justitieel onderzoek''.

Bende

Volgens de bronnen wordt vermoed dat H. deel uitmaakte van een bende drugscriminelen. Zij meldden verder dat er al een Nederlandse delegatie voor onderzoek in Suriname is geweest. Mogelijk heeft H. ook misbruik van de diplomatieke post gemaakt. Die wordt niet door de douane gecontroleerd.

H. was korporaal in het leger toen hij in 1980 overstapte naar de Nederlandse militaire inlichtingendienst in Paramaribo. Na de opheffing van deze dienst werd hij aangesteld als chauffeur voor de Nederlandse ambassadeurs in Suriname.