NEW YORK - Een vliegtuigje is woensdag in een torengebouw in New York gecrasht, wat meteen herinneringen aan de aanslagen van 11 september 2001 opriep. De autoriteiten sloten echter vrijwel meteen een terroristische aanslag uit. Bij het incident zijn twee doden gevallen.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Politie op de afgesloten York Avenue in Manhattan

Een van de slachtoffers is honkbalspeler Cory Lidle van het team New York Yankees, meldden Amerikaanse media. Hij bestuurde het vliegtuigje dat zich in de flat boorde. Hij zou ook de eigenaar van het toestel zijn geweest, dat plaats bood aan vier personen. De andere dode is Lidles vlieginstructeur.

Brandstof

Piloot Lidle kampte met brandstofproblemen. Hij gaf kort voor de crash een noodsignaal. De 34-jarige honkbalspeler zou zeven maanden geleden zijn vliegbrevet hebben gehaald.

Appartementen

Het vliegtuigje vloog in het Belaire-complex, dat ruim vijftig verdiepingen telt. Het toestel trof enkele etages iets boven het midden van de flat in Manhattan aan de East River. In enkele appartementen van het gebouw brak een zware brand uit. De brandweer ontruimde het gebouw en bluste de brand. Zeker 21 mensen moesten in een ziekenhuis worden behandeld: vijftien brandweerlieden, een agent en vijf burgers.

Het vliegtuig was kort voor de crash opgestegen van het kleine vliegveld Teterboro in de aan New York grenzende staat New Jersey.

FBI

De Amerikaanse federale recherche FBI zei al vrij snel niet over aanwijzingen te beschikken dat de vliegtuigcrash een terroristische aanslag betrof. Een zegsman van het Witte Huis wilde niets uitsluiten, maar zei dat het waarschijnlijk om een ongeluk ging.

De Amerikaanse luchtverdedigingsinstelling NORAD besloot desondanks uit voorzorg om boven enkele grote steden gevechtsvliegtuigen te laten patrouilleren. Om welke steden het ging, werd niet bekendgemaakt.

Aandelenbeurzen

De Amerikaanse aandelenbeurzen werden woensdag aan het eind van de handelssessie opgeschrikt door de crash. De koersen doken daarop direct dieper in het rood. Later herstelde de beurs zich.

11 september

Op 11 september 2001 vlogen twee gekaapte passagierstoestellen de Twin Towers in Manhattan binnen, de twee hoogste gebouwen van de stad die na enige tijd instortten. Bij deze terroristische aanslag kwamen duizenden mensen om het leven.