DEN HAAG - Twee van de Afghaanse militairen, die met de Nederlandse troepen patrouilleren in Afghanistan, zijn woensdag gesneuveld in een vuurgevecht met Talibanstrijders. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie meegedeeld.

Bij de gevechten zouden bovendien twintig Talibanstrijders zijn omgekomen. Onder de Nederlanders waren geen slachtoffers.

De Nederlandse militairen gingen samen met Amerikaanse bomexperts op patrouille. Op ongeveer vijf kilometer van Kamp Holland liepen ze in een hinderlaag. Eerst ontplofte een bom in de berm van de weg en vervolgens werd van meerdere zijden het vuur geopend. Een van de Afghaanse militairen sneuvelde ter plekke, een tweede werd overgebracht naar een ziekenhuis en overleed later.

Burgers

Nog eens acht Afghaanse militairen raakten gewond, maar hun toestand is niet kritiek. Bij de actie raakten ook burgers gewond.

Een 14-jarige jongen kreeg hulp in het hospitaal nadat hij in de voet was geraakt. Ook een volwassene meldde zich aan de poort van het Nederlandse kamp met verwondingen, maar verkeert niet in kritieke toestand.

De Nederlanders gingen woensdagmiddag met de Amerikaanse experts op patrouille om bommen onschadelijk te maken. Op de terugweg kwamen ze terecht in de hinderlaag.