LEEUWARDEN - De politie van Friesland heeft acht alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA's) van Nigeriaanse afkomst uit het illegale mensenhandelcircuit gehaald. Dat meldde de politie woensdag. De politie verdenkt twee Vlaardingers van deze mensenhandel, maar sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

De man en de vrouw zijn zondag aangehouden en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Leeuwarden. De man wordt er tevens van verdacht betrokken te zijn geweest bij de verdwijning van twee Nigeriaanse meisjes die eerder uit Friese opvangcentra zijn verdwenen.

De zaak kwam aan het rollen toen een speciaal prostitutieteam twee minderjarige Nigeriaanse meisjes vond op een opvangadres in Friesland. Via deze meisjes kwam de politie de twee verdachten op het spoor. Bij onderzoek in hun woning in Vlaardingen werden vervolgens nog drie Nigeriaanse meisjes aangetroffen, evenals de adressen van drie andere meisjes. Twee van hen zaten in Zeeland, de ander in Flevoland.

Aanhouding

Alle slachtoffers zijn door de politie aangehouden en ingesloten op verdenking van het onder valse voorwendselen aanvragen van asiel. Omdat ze allemaal reisden met valse identiteitspapieren is niet met zekerheid vast te stellen hoe oud ze zijn.

De politie schat hun leeftijden tussen de veertien en zestien jaar. Als de meisjes niet waren ontdekt, zouden ze volgens de politie vrijwel zeker in ergens in Europa in de prostitutie zijn beland.