BRUSSEL - De Europese Commissie wil doorgaan met humanitaire hulp aan de arme bevolking in Noord-Korea. "De bevolking mag niet gestraft worden voor het handelen van het verschrikkelijke regime", zei Europees Commissaris Benita Ferrero-Waldner (Buitenlandse Betrekkingen) woensdag in het Europees Parlement.

Noord-Korea is een van de armste landen ter wereld. Het communistisch regime, dat maandag de wereld opschrikte met een kernproef, heeft het land vrijwel afgesloten van de rest van de wereld. "De bevolking heeft erg geleden en lijdt nog steeds", zei Ferrero-Waldner.

Partijen in het Europees Parlement prezen de wens van de Eurocommissaris de humanitaire hulp te blijven geven. De socialistenleider Martin Schulz noemde de kernproef het bewijs dat het Amerikaanse beleid ten aanzien van Noord-Korea is mislukt. Hij prees de vorige VS-president Clinton, die juist akkoorden sloot met het land.

VN

VN-coördinator voor noodhulp Jan Egeland zei woensdag eveneens dat eventuele sancties tegen Noord-Korea niet ten koste mogen gaan van hulp aan de noodlijdende bevolking. Dat heeft de coördinator woensdag gezegd. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties overlegt woensdag over strafmaatregelen tegen het stalinistische regime in Pyongyang. Economische sancties lijken het meest voor de hand te liggen.

Dat mag er volgens Egeland echter niet toe leiden dat de voedselhulp aan de Noord-Koreanen wordt stopgezet. "Het zijn niet de leiders die deze winter zouden verhongeren of bevriezen, maar de kwestbaren", zei hij.

'Ernstige repercussies'

De Amerikaanse president George Bush zei woensdag tijdens een persconferentie voor het Witte Huis in Washington dat de kernproef die Noord-Korea deze week zegt te hebben uitgevoerd "ernstige repercussies" moet hebben.

Bush zei dat de Verenigde Staten niet de intentie hebben om Noord-Korea met militair geweld aan te vallen en dat wordt vastgehouden aan een diplomatieke oplossing van het conflict. De president bedankte Rusland en China voor hun ferme reactie richting Pyongyang.

Japan

De Japanse regering stelde woensdag nieuwe sancties in tegen Noord-Korea wegens de kernproef die dat land eerder deze week zou hebben genomen. Dat heeft kabinetssecretaris Yasuhisa Shiozaki woensdag gezegd.

De invoer van goederen uit Noord-Korea wordt verboden. Ook sluit Japan zijn havens voor Noord-Koreaanse schepen en mogen Noord-Koreanen het land niet meer in. De Nationale Veiligheidsraad heeft tot de sancties besloten. Het kabinet zal ze naar verwachting vrijdag goedkeuren, aldus Shiozaki.