DEN HAAG - Het asbestschip Otapan gaat voorlopig naar Amsterdam. Het bedrijf Van Eijk uit Leiden neemt de boot in ontvangst, omdat het de juiste vergunningen heeft en een gunstige ligplaats heeft geregeld. Dit liet woensdag een woordvoerster van staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Maar dit betekent niet dat Van Eijk de voorgenomen inventarisatie van de mogelijk schadelijke stoffen aan boord en de asbestverwijdering van de Otapan uitvoert. VROM zal eerst drie onafhankelijke bureaus vragen om de boot te inventariseren. "Dan pas kunnen zich bedrijven inschrijven voor de sanering. Dat kan ook Van Eijk zijn." De Otapan wordt volgens de woordvoerster tussen komende maandag en woensdag in Amsterdam verwacht.

Het schip dat in juli uit de hoofdstad vertrok op weg naar een Turkse sloper, strandde deze zomer in de Griekse wateren. De Turkse autoriteiten weigerden het toe te laten omdat er 54 ton asbest in zat in plaats van de 1000 kilo die volgens de exportvergunning aan boord was.

Kosten

Nederland draait voorlopig op voor alle kosten rondom de terugkeer en verwerking van de Otapan. Van Geel schat die momenteel op 1,5 tot 2 miljoen euro, schreef hij maandag de Tweede Kamer. Hij laat onderzoeken of de rekening kan worden verhaald op het Mexicaanse bedrijf Basilisk, dat eigenaar was van het schip toen het vertrok uit Amsterdam. Op zee is de Otapan eigendom geworden van de Turkse werf Simsekler, dat het schoongemaakte schip nog steeds wil hebben.

De inventarisatie en sanering moeten voor 1 juli volgend jaar uitgevoerd zijn want dan loopt de oorspronkelijke exportvergunning af, aldus de VROM-woordvoerster.

Asbest

Het bedrijf Van Eijk, opgericht in 1964, heeft ervaring met asbest. Volgens eigen zeggen is het gespecialiseerd in het adviseren, begeleiden en uitvoeren van spoedeisende 'asbest-situaties' bij calamiteiten, zoals brand, asbestbesmetting en dergelijke.

Zo was het bedrijf betrokken bij de asbestsanering van de Van Ghentkazerne in Rotterdam, de asbestsanering van het onderstation Haarlem en verwijderde het voor de gemeente Rotterdam plafondpanelen met asbest. Momenteel sloopt Van Eijk een ander berucht asbestschip, de Sandrien, in de haven van Amsterdam.

Volgens directeur Auke Burghgraef van Van Eijk gaat het in de Otapan waarschijnlijk om isolatiemateriaal om leidingen, voornamelijk in de machinekamer en de laadruimte. Deze ruimtes worden individueel afgesloten, het materiaal wordt in die ruimtes inclusief de leidingen verwijderd.