DEN HAAG - De drie Antilliaanse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden een soort gemeente binnen Nederland. Ze krijgen burgemeesters en gemeenteraden en de bevolking van de eilanden krijgt kiesrecht voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement.

Daarover hebben Nederland en de drie eilanden woensdag in Den Haag een akkoord bereikt. Ze speken van een historische stap. De Antilliaanse wetgeving zal geleidelijk worden vervangen door een deel van de Nederlandse wetgeving.

De eilanden gaan lijken op een doorsnee Nederlandse gemeente, maar het verschil is dat Nederland strikter financieel toezicht houdt en de eilanden kan ondersteunen bij begrotingszaken.

Lenen

Afgesproken is dat de nieuwe gemeentes hun zaakjes financieel op orde hebben op het moment dat ze bij Nederland gaan horen en dat ze geen geld meer mogen lenen. Welke munteenheid ze straks krijgen, is nog niet duidelijk.

Minister Atzo Nicolaï (Koninkrijksrelaties) zei na ondertekening van de overeenkomst dat Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet per se de euro hoeven te hebben.

Uitkering

Uitkeringsgerechtigden op de eilanden hoeven niet te rekenen op uitkeringen op Nederlands niveau als hun eilanden straks rechtstreeks onder Nederlands bestuur gaan vallen. Nicolaï verzekerde de Tweede Kamer in september dat dit niet het geval zal zijn.

Eisen

Met de twee andere eilanden, Curaçao en Sint Maarten, is Nederland nog in gesprek. Zij willen een autonome positie die vergelijkbaar is met Aruba. Maar de gesprekken vlotten nog niet, onder meer omdat de twee eilanden aanhikken tegen de financiële eisen die Nederland stelt.

Blij

"Het akkoord dat de kleine Antilliaanse eilanden hebben gesloten met Nederland is historisch. Ik ben heel blij voor de Antillen. Nu is het de beurt aan Curaçao en Sint Maarten voor een akkoord met Nederland", zei de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage woensdag.

"Ik had net minister Atzo Nicolaï aan de telefoon en hij klonk ook heel blij. Er is sprake van een soort jubelstemming in Den Haag. Ik hoop dat dit een signaal is naar de andere eilanden en dat de politici de onderhandelingen boven de politiek kunnen verheffen voor het welzijn van ons volk. Want deze kans krijgen we nooit meer."