METZ/LUXEMBURG - Door een botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein in de omgeving van Zoufftgen, in Noordoost-Frankrijk nabij de grens met Luxemburg, zijn woensdag zeker vijf mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Franse minister van Transport Dominique Perben gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hij weersprak een mededeling van de Franse spoorwegen SNCF die eerder repten van zeker dertien doden. Perben onderstreepte dat reddingswerkers nog aan de slag zijn, maar dat een aantal van dertien doden momenteel niet juist is.

Volgens de SNCF ging het om een Luxemburgse passagierstrein die onderweg was van Luxemburg naar Nancy, en een Franse vrachttrein van Thionville naar Luxemburg. De treinen botsten frontaal op elkaar. Het ongeluk gebeurde op een plek waar door werkzaamheden maar één spoor in gebruik was. De autoriteiten onderzoeken hoe de treinen tegelijk op dat spoor terecht konden komen.

Chirac

De Franse president Jacques Chirac heeft de nabestaanden gecondoleerd. Premier Dominique de Villepin was onderweg naar het Caribische eiland Guadeloupe, maar is omgekeerd om de rampplek te bezoeken. Ook de Luxemburgse minister van Binnenlandse Zaken en Transport, Jean-Marie Halsdorf en Lucien Lux, zijn naar de plaats des onheils gegaan.

Een regionale functionaris heeft tegen de Franse televisie verklaard dat het ongeval waarschijnlijk te wijten is aan een fout van Luxemburgse verkeersleiders. Volgens SCNF-directeur Guillaume Pepy was de Franse vrachttrein als eerste op het spoor en heeft machinist daarvan in ieder geval geen rood sein genegeerd.