HAARLEM - 'Topcrimineel' Willem Holleeder en zijn advocaat Bram Moszkowicz zullen tijdens hun besprekingen in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught voorlopig gescheiden blijven door een glazen wand.

De rechtbank in Haarlem heeft Holleeder en zijn raadsman woensdag moeten teleurstellen. De rechtbank mengt zich niet in de discussie over de glazen wand. Een verzoek tot interventie verklaarde de rechtbank niet-ontvankelijk. Moszkowicz deed dat verzoek vrijdag. Hij vindt dat hij de omvangrijke strafzaak niet goed kan voorbereiden als hij met zijn cliënt moet communiceren met een glazen wand ertussen.

Huisregels

Moszkowicz probeerde eerder via een kort geding tegen het ministerie van Justitie gedaan te krijgen dat hij in een normale spreekruimte met zijn cliënt kan overleggen. De kortgedingrechter bepaalde dat de EBI niet onrechtmatig jegens Holleeder handelt door haar huisregels ook op hem van toepassing te verklaren en wees de eis af.

In de EBI, waar Holleeder sinds begin juni wegens vluchtgevaar zit, blijft elk bezoek, advocaten incluis, van de gedetineerden gescheiden door een glazen wand. De inrichting meent dat fysiek contact tussen bezoek en gedetineerden een te groot veiligheidsrisico oplevert.

Klagen

De rechtbank in Haarlem vindt dat alleen de directie van de EBI zeggenschap heeft over de huisregels. Erover klagen kan, maar dan bij de beklagcommissie van de EBI of, in hoger beroep, bij een beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing.

De rechtbank vindt bovendien dat het recht op verdediging van een verdachte 'in de kern' niet wordt aangetast door de glazen wand. Het rechtscollege raadt alle betrokkenen aan een oplossing te zoeken.

Vorige week dreigde Moszkowicz de verdediging van Holleeder neer te leggen als de wand niet verdwijnt. Hij was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.