AMSTERDAM - Het basis- en voortgezet onderwijs kampen niet met een lerarentekort. Dat zegt minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA).

"Iedereen had daarvoor gewaarschuwd, maar het is de afgelopen twee jaar niet gebeurd", zei ze woensdagmorgen op Radio 1. "We moeten er alles aan doen om te zorgen dat het volgend jaar ook niet gebeurt."

De minister debatteert woensdag en donderdag met de Tweede Kamer over haar begroting voor volgend jaar. De Kamer heeft veel kritiek op haar plannen en stelt dat er een groot tekort is aan leraren. Van der Hoeven deelt die kritiek niet. "Toen ik als minister begon, moesten leerlingen van tientallen klassen naar huis worden gestuurd, omdat er te weinig leraren waren. Dat is de laatste twee jaar niet meer gebeurd."

Geen middenmoot

Ze bestrijdt ook dat Nederland op onderwijsgebied internationaal tot de middenmoot behoort, zoals de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid recent concludeerde. Dat geldt volgens de minister slechts voor enkele punten. "Op andere punten behoren we tot de top."

Het beeld dat het Nederlands onderwijs niet zoveel voorstelt, klopt volgens Van der Hoeven in het geheel niet. Ze stelt ook dat uit diverse rapporten blijkt dat de waardering voor het vmbo tijdens haar regeerperiode is toegenomen tot een 7,4. "Voor mijn tijd was dat veel minder." De bewindsvrouw is het wel met de Kamer eens dat de salarissen voor leraren de komende tijd omhoog moeten, nadat ze twee jaar lang gelijk zijn gebleven.