KATHMANDU/LONDEN/SYDNEY - Chinese diplomaten in Kathmandu pogen westerse bergbeklimmers over te halen geen ruchtbaarheid te geven aan de beschieting van een groep Tibetanen bij Mount Everest. De berg staat op de grens van Nepal en door China ingelijfd Tibet. Het Britse dagblad The Independent meldde dit woensdag.

Een groep bergbeklimmers in een kampement ten westen van de Mount Everest was er getuige van hoe op geringe afstand van hun kamp Chinese soldaten het vuur openden op circa zeventig Tibetanen, onder wie zeker vijftien kinderen.

Ratten

De groep wilde de wijk nemen naar Nepal over de 5700 meter hoge pas Nangpa. Tibetaanse bronnen in Nepal berichtten dat een 17-jarig meisje en 13-jarige jongetje werden doodgeschoten. Het incident beroerde woensdag ook de Australische pers. Een van de ooggetuigen, een Australische bergbeklimmer, zei woensdag in de The Sydney Morning Herald dat de Chinezen de Tibetaanse vluchtelingen "als ratten of konijnen afschoten".

Een van de vluchtende Tibetanen zei dat de Chinezen ongeveer een kwartier lang schoten. Van de naar schatting vijftien kinderen wist slechts een zevenjarig meisje Nepal te bereiken met de ongeveer veertig Tibetanen.

Bergbeklimmers

Kort nadat de verbouwereerde bergbeklimmers de schietpartij hadden waargenomen, trokken Chinese militairen bovendien dwars door het bergbeklimmerskamp Cho Oyu met negen gevangen genomen kinderen in de leeftijd van zes tot tien jaar. Die marcheerden angstig star voor zich uitkijkend achter elkaar met hun bewakers door de kolonie bergtoeristen.

Van hen denken sommigen met walging terug aan zowel de beschieting als aan het feit dat geen van hen ook maar een mond durfde open te doen tegen de Chinese militairen, laat staan enige hulp aan de slachtoffers te bieden.

De bergbeklimmers maken zich net als mensenrechtenorganisaties grote zorgen over het lot van de negen weggevoerde kinderen, maar geen van de alpinisten zag naar verluidt verder van de bergexpeditie af. Dat droeg er mede toe bij dat het incident traag naar buiten kwam. Voorts beklimmen nog steeds leden van de groep bergen op Chinees grondgebied. Ooggetuigen die de Volksrepubliek inmiddels hebben verlaten zijn mede daarom uiterst behoedzaam. Een expeditie naar de Mount Everest kost een serieuze bergbeklimmer in China bijna 45.000 euro.

Enkele ooggetuigen zijn in hun hotel in de Nepalese hoofdstad Kathmandu door de Chinese ambassade benaderd. Een Amerikaanse alpinist zei dat hij het krankzinnig vond dat hij een berg beklimt terwijl anderen een paar meter verderop wreed worden vervolgd.