AMSTERDAM - Moord en doodslag worden de laatste twaalf jaar steeds zwaarder bestraft, omdat de samenleving daarom vraagt. De gemiddelde straf die wordt opgelegd steeg sinds 1993 van 6,3 jaar naar gemiddeld 8,9 jaar.

Ook wordt vaker levenslang uitgesproken. Dat aantal steeg van één naar gemiddeld vier keer per jaar. Dat blijkt volgens het Algemeen Dagblad uit een studie van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving.

Rechters zijn volgens de onderzoekers zwaarder gaan straffen door de houding van de samenleving. Die vraagt om dergelijke straffen. Volgens de Raad voor de Rechtspraak is dat een goede zaak. "In het verleden was in Nederland de belangrijkste vraag hoe we de dader weer op de rails konden krijgen. Nu wordt meer naar slachtoffers en nabestaanden geluisterd", zegt een woordvoerder in de krant.

Voor hun studie analyseerden de onderzoekers alle 2917 moordzaken in Nederland tussen 1993 en 2004. De resultaten worden vrijdag gepubliceerd in het tijdschrift Trema. Dat is het tijdschrift voor de rechterlijke macht.