SEOUL - Terwijl de Veiligheidsraad het nog niet eens is over de vraag welke strafmaatregelen tegen Noord-Korea kunnen worden ingesteld, steeg woensdag de vrees voor een nieuwe Noord-Koreaanse kernproef. Japanse media meldden er al een op woensdag maar dat bleek een aardschok voor de Japanse kust te zijn.

Bekijk video: Modem/ Breedband

China en Rusland willen geen al te strenge sancties tegen hun verarmde stalinistische buurland Noord-Korea. De Verenigde Staten en Japan willen het land juist zo hard mogelijk treffen zoals met een soort totaal handelsembargo. De Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton erkende wel dat de sancties "geëigend maar ook voorzichtig" zullen moeten zijn.

Hongersnood

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch waarschuwde woensdag dat voedselhulp niet mag worden gestaakt. Noord-Korea lijdt sinds de jaren negentig aan chronische voedseltekorten. En overstromingen hebben een deel van de oogst van dit seizoen verwoest wat de komende winter hongersnood kan betekenen in Noord-Korea.

De Japanse premier Shinzo Abe heeft woensdag om harde sancties tegen Noord-Korea gevraagd. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties praat er woensdag verder over.

Oorlog

Noord-Korea verhoogde ondertussen de spanning door de stellen dat het sancties als een daad van oorlog zal beschouwen en dat Japan zich zou voorbereiden op een oorlog. Volgens parlementsvoorzitter Kim Yong Nam zal de houding van de VS doorslaggevend zijn in de beslissing of het land nieuwe kernproeven gaat houden.

De Amerikaanse houding tegen Pyongyang is ook doorslaggevend voor een eventuele beslissing om terug te keren naar het vastgelopen zeslandenoverleg over de nucleaire ambities van Noord-Korea, liet Kim weten. Hij is de hoogste Noord-Koreaan die tot nog toe heeft gereageerd op de internationale commotie die ontstond toen Noord-Korea maandag een ondergrondse kernproef deed.

Sancties

De parlementsvoorzitter herhaalde een eerdere eis dat Washington eerst de financiële sancties opheft. De Amerikaanse regering streeft in de VN-Veiligheidsraad juist naar zware strafmaatregelen tegen Noord-Korea.

Apetrots

Overigens is er geen duidelijkheid over wat Noord-Korea daadwerkelijk heeft uitgevoerd op maandag. Vast staat dat de Noord-Koreanen diep onder de grond iets hebben laten ontploffen en dat ze apetrots zijn op hun kernproef. Velen zijn bereid van Pyongyang aan te nemen dat het met enthousiasme een nucleair experiment heeft gedaan, maar of dat geslaagd is, blijft een raadsel.

Afgaande op de seismische trillingen was de explosie veel geringer dan kennelijk de bedoeling was. Voorts rijzen onder meer in Japan vragen waarom er maandag helemaal geen radioactiviteit kon worden opgespoord. Media in Tokio meldden dat in regeringskringen wordt getwijfeld aan de lezing van Noord-Korea dat het maandag een succesvolle kernproef deed.

Verwachtingen

Amerikaanse inlichtingendiensten pogen het raadsel te ontcijferen maar weten nog niet waarom de explosie zo gering van omvang was. De meest aannemelijke theorie is volgens een anonieme bron in Washington vooralsnog dat er wel iets nucleairs is ontploft, maar dat het niet aan de verwachtingen voldeed.